wrap-script-literals: no
Föreningssidan
wrap-script-literals: no

Segelsportföreningen - Ungdomarnas Båtbygge, UBB, startade 1963 i kommunal regi med både båtbygge och seglarläger. Vi expanderade till att som mest omfatta tre bygglokaler på olika ställen i Stockholm. Eftersom anslagen drogs in drivs UBB sedan 1983 i form av en ideell förening.

Sedan starten har ca 500 båtar byggts. De flesta är konstruerade av våra egna instruktörer för att vara bra, lättbyggda och passa in i verksamheten.

Målet är förstås att få segla den egenhändigt byggda båten. Men minst lika viktig är vägen dit! du får lära dig hantera verktyg och material och hur många saker fungerar. Här får du träffa många nya kompisar. här får du en meningsfull fritid.

wrap-script-literals: no
Vad händer under ett år?
wrap-script-literals: no
Byggverksamheten
I det stora lastutrymmet på fartyget Stenfjells pågår under vår, vinter och höst en intensiv byggverksamhet. Det är trångt mellan båtarna och allt från nybyggen till reparationer och kompletteringar pågår. Nisse instruerar och har full överblick över vad var och en håller på med.
Men en rast hinner man med trots allt jobb.wrap-script-literals: no

Båtarna kräver arbeten i såväl trä som metall och segelduk, med tiden får ungdomarna en rik erfarenhet av olika arbetsmoment. En del är tålamodsprövande (att slipa.....), andra kräver stor närvaro och fingerfärdighet (att lacka.....), uppfinningsrikedom kommer alltid väl till pass (att göra rodret fällbart.....) Liksom erfarenhet, där inte bara byggledaren utan också kamraterna är viktiga källor att ösa ur.

Alla vet vad de andra håller på med, man hjälps åt där det behövs. Snacket går och såväl nioåringar som sextonåringar har utbyte av varann. Ibland är föräldrar där och gör ett handtag, speciellt hektiskt är det naturligtvis när seglingssäsongen närmar sig och man vill bli klar för att äntligen kunna pröva sin båt efter vinterns arbete. En annan milstolpe är båtmässan då några av båtarna skall visas upp i vackraste skick för att väcka uppmärksamhet och locka nya medlemmar till verksamheten.

Seglarlägret
Årets höjdpunkt är seglarlägret, intensiva veckor då båtar och färdigheter prövas, trimmas och tränas. Många är med för andra, tredje eller fjärde året i rad och njuter av att få vara med seglarkompisarna igen. Tältlivets stundom tuffa villkor avskräcker inte. Segling, segling, segling står på schemat. Enda hindren är stiltje eller alltför hård blåst.

Efter de inledande dagarna på Ägnö bär det av på färdsegling med mer eller mindre långa dagsetapper. Alla seglar i egna båtar.

Den hissnande känslan när båten kommer upp i planing är en stark drivkraft för många. I gemenskapen sparrar man också varann och förfinar sin känsla för vind och båt i kampen att komma fortare fram. Ibland är det väl lugnt och då hinner man prata med varann mellan båtarna.

Konstigt nog är även kvällslivet intensivt trots tröttande segling, mat o disk o tältresning, båt skall tas om hand torkas och förberedas för nästa dag. En liten formsvacka hos en del lägerdeltagare märks kanske i morgontimmarnas hopplock och förberedelser för nästa etapp.

"Knottarna" är lite speciellt, här finns ju många, unga nybörjare men även de kommer så småningom iväg på några dagars färdsegling efter att ha tränat upp sig i och utanför "Handfatet" på Ägnö. Och deras skepparhistorier är inte sämre än några andras vid avslutningsdagen.

Kappseglingar
På höstarnas kappseglingar återser man många av sina lägerkamrater.
wrap-script-literals: noVi träffar också seglare från andra klubbar. Att förlänga säsongen och segla tillsammans med andra är nog så viktigt som att få bra resultat. Föreningens medlemmar brukar delta i några regattor, dessa brukar det vara:

FKI-regattan
Apollomästerskapen (arrangör)
Segelbåtens dag vid Huvudsta
FKI hornet
Huvudsta open

Modellbygge (Just nu lite i dvala)
Föreningen har även en avdelning för modellbygge. Båtar, flygplan och andra lämpliga objekt byggs under vintersäsongen för att testas under vår och sommar. Allt från enkla till mycket advanserade byggen görs av deltagarna.

wrap-script-literals: no

Målsättning för Ungdomarnas Båtbygge


Föreningens mål är att med båtbyggande och segling som medel ge ungdomar i åldern 7 - 25 år:

SJÄLVFÖRTROENDE
känsla för och kunskap om materiel
känsla för färg och form
kamratskap i samarbete
träning i demokrati
kunskaper i aerodynamik, hydrodynamik och båtkonstruktion
övning i enklare matematik och i att tänka själv

Som resultat en EGEN BÅT i vilken vår medlem lär:
sjövett
känsla för naturen
respekt för sjön och vädret
upplever naturliga spänningsmoment samt
lär sig klara av och trivas med SIN EGEN BÅT

wrap-script-literals: no
Vill du veta mer? Gå till "Kontakta oss"-sidan.
Välkommen att kontakta oss för ytterligare information.