Knott
en liten nybörjarbåt
KNOTT, perfekt för nybörjaren. En båt för de minsta,Knottjollen är trots sin litenhet en riktig segelbåt och inte en riggad roddbåt.
Man kan använda knotten som nybörjarbåt men också lära sig lite mer av seglingens hemligheter i denna lilla båt.
Namnet är från en liten insekt Den passar bra till dig som fyllt åtta år.
När man närmar sig 12-årsåldern eller 150 cm på måttbandet börjar det bli tid att sig om efter en större båt.


Några fakta
Knotten kan lättlyftas av två barn. Den kan också lätt läggas på takräcket på en personbil och fungerar utmärkt som släpjolle,
även vid farter upp till 15 knop. Masten lyfts då av.

    Längd: 2,4 m
    Bredd: 1,15 m
    Vikt tot: 25 kg
    Skrovvikt: 20 kg
    Segelyta: 3,2 m²

Självbygge
Knottjollen konstruerades 1967 av vår nestor inom jollesegling: Nils-Göran Bennich-Björkman. Den lämpar sig utmärkt för att bygga själv. Eftersom skepparen är så ung krävs ofta medverkan från en förälder eller annan vuxen person som också är välkomna till UBB (Ungdomarnas Båtbygge). Vi har färdiga mallar för alla detaljer vilket underlättar mycket. Att bygga en Knott tillsammans med sitt barn är ett bra sätt att umgås. Kostnaden är cirka 8 000 - 9 000 kr och den brukar ta två terminer att bygga. Bygget görs under sakkunnig ledning. Knotten finns även som byggsats för 12 000 kr.

Att segla Knott
Eftersom Knotten är så lätt är den snabbare och betydligt livligar än Optimist-jollen. För de barn som prövat att segla Optimist är det ett lyft att få segla Knott. När man lärt sig att burka kan man lätt få upp Knotten i planing. Man kan alltså utveckla sina seglingstalanger en hel del i denna lilla båt. Eftersom Knotten har stora flyttankar och tät sittbrunn flyter den som en kork om du skulle råka välta. Knotten är självtömmande, vilket betyder att när du reser båten efter en vältning kan du segla vidare utan att ösa. Det är skönt, samt en viktig säkerhetsdetalj.

En kort byggbeskrivning
Knotten är byggd av vattenfast plywood. De olika delarna najas ihop med koppartråd så att skrovet får sin form. Därefter läggs en remsa med glasfiber och plast längs fogarna på skrovets insida och koppartråden kan klippas bort på utsidan. Nu får utsidan på fogarna samma behandling och blir efter spackling och slipning osynliga. Innan däcket läggs på limmas däcksbalkar och förstyvningar på plats och hela skrovet lackas invändigt för att tåla vatten. Bygget avslutas med lackering och målning tills båten ser ut som du vill ha den. Du får också tillverka riggen och delta i segelsömnaden.