B-kanot
båten efter nybörjarbåten

B-Kanoten båten för tuffa ungdomarEn härlig ungdomsbåt När din nybörjarbåt blivit för liten och du närmar dig 50 kg strecket på vågen har du vuxit i B-kanoten. Det är en båt som du kan ha i många år. Till och med som vuxen är den rolig att segla. Bland våra äldre ungdomar är det den vanligaste båten. Den är en utmärkt utflyktsbåt om man är några kompisar med varsin B-kanot och ett tält. Den utgör också en egen kappseglingsklass.

Några fakta

B-kanoten kan lätt lyftas av två ungdomar och transporteras på ett vanligt takräcke på en liten personbil. Med masten avtagen kan den också släpas efter familjens segelbåt.

Självbygge

B-kanoten konstruerades 1968 av vår nestor inom jollesegling: Nils-Göran Bennich-Björkman. Den lämpar sig utmärkt för att bygga själv. Vi har färdiga mallar för alla detaljer vilket underlättar mycket. Du är välkommen att bygga din egen B-kanot hos oss i UBB (Ungdomarnas båtbygge). Kostnaden är cirka 18 000 - 20 000 kr och den brukar ta två terminer att bygga. Bygget görs under sakkunnig ledning ända fram till sjösättning. B-kanoten finns även i plast och kan då köpas 3/4-färdig. Du tillverkar själv centerbord, roder, mm.

Att segla B-kanot

Rätt trimmad och skotad är detta en riktig snabbseglare. Den kommer lätt upp i planing även i lätta vindar och är den snabbaste båten i sin storleksklass. För dig som vill kappsegla har B-kanoten mycket att ge. Ett bra tips är att gå med i Svenska Kanotförbundet. Eftersom B-kanoten har stora flyttankar och tät sittbrunn flyter den som en kork om du skulle råka välta. B-kanoten är självtömmande vilket betyder att när du reser båten efter en vältning kan du segla vidare utan att ösa. Det är skönt, samt en viktig säkerhetsdetalj.

En kort byggbeskrivning

B-kanoten är byggd av vattenfast plywood. Skrovet byggs på en form av trä De olika delarna fästs ihop på utsidan med remsor av glasfiber och plast. Skrovet lyfts av formen och vänds.rätt. Därefter fästs en remsa glasfiber med plast längs fogarna på skrovets insida. Nu byggs alla spant skott och sittbrunnen in i skrovet. Innan däcket läggs på limmas däcksbalkar och förstyvningar på plats och hela skrovet lackas invändigt för att tåla vatten. Bygget avslutas med lackering och målning tills båten ser ut som du vill ha den. Du får också tillverka riggen och delta i segelsömnaden.